A passzív dohányzás kártékonyabb az aktív dohányzásnál

A passzív dohányzás, azaz a mások által kibocsátott füst belélegzése számos azonnali hatással járhat a nemdohányosra nézve:

  • szem irritáció
  • fejfájás
  • köhögés
  • fulladás
  • orrtünetek
  • allergiás roham

Ezek a hatások azonban eltörpülnek azok mellett, amelyek a tartósan dohányfüstnek kitett nemdohányosok egészségét károsítják!

A passzív dohányzás zárt térben 50%-os dohányzásnak felel meg, tehát a vétlen fél önkéntelenül a nikotinfüggés ártalmaitól szenved!

A passzív dohányosoknak 26 százalékkal növekszik az esélyük a tüdőrákra és 23 százalékkal a szívbetegségre.

Szívroham akár egyszeri dohányfüst belélegzésére is bekövetkezhet!

Nagy-Britanniában 900 irodai dolgozó, 165 éttermi alkalmazott és 145 fizikai dolgozó hal meg évente, mert a munkahelyén kénytelen belélegezni mások cigarettafüstjét.

A hörgő- és tüdőgyulladás előfordulása a dohányos szülők gyermekeiben jelentősen nagyobb, mint a nem dohányosokéban, és az ilyen gyermekeket 28-70%-kal gyakrabban kellett légúti megbetegedések miatt kórházba vinni.

Az asztmás és más légzőszervi megbetegedés valamint középfül-gyulladás is jóval gyakoribb dohányos szülők gyermekei között.

A külön helyiségben dohányzó szülők gyermekeinek szervezetében is kétszer annyi nikotin halmozódik fel, mint a nem dohányzó szülők gyermekeiben.

A terhes nőknek nem csupán abba kell hagyniuk a dohányzást, de mások füstjét is kerülniük kell!

A szoptatási időszak alatti anyai dohányzás károsítja a csecsemő egészségét. Az anyatej közvetíti a dohányfüst méreganyagait!

A terhesség alatti dohányzás következményeként gyakoribb a magzati halálozás, vetélés, koraszülés és a szülés körüli halálozás.

A terhesség vagy szoptatás alatti dohányzás növeli a "csecsemőkori hirtelen halál" gyakoriságát.

A várandós időszak alatti anyai dohányzás a magzati fejlődés visszamaradását idézi elő. E káros hatás miatt kisebb lesz az újszülöttek súlya, testhossza, fej- és mellkörfogata.

A terhesség alatti dohányzás a születendő gyermek szellemi, értelmi fogyatékosságának lehet az okozója.

A passzív dohányzás gyengébbé teszi a fogzománcot.
A füstből ugyanis beépül a nikotin a kisgyerek véráramlatába, gyengíti az immunrendszert, megnehezíti a fluorid beépülését a fogakba, így könnyebben tudnak támadni a szuvasodást okozó baktériumok.

A fogamzásgátlót szedő nők különösen veszélyeztetettek: a gyógyszer és a nikotin együtt fokozza a trombózishajlamot.

Mit okoz a dohányzás?

A dohányzók körében gyakori panasz. köhögés, rendszeresen kiújuló hörghurut vagy tüdőgyulladás. Szinte minden dohányosnál előfordul: rekedtség, torokfájás, szájszag, sárga fogak.

tovább

Harmadlagos dohányzás

A tárgyak felszínén visszamaradó füstszemcsék, vagyis a harmadlagos dohányzás is ártalmas, különösen a kisgyerekeknek.

tovább

Számok tükrében

- A 2000. évi adatok szerint a világon mintegy 1,22 milliárd ember dohányzik.
- Évente 10000 milliárd cigarettát gyártanak a világon.

tovább