Nikotin

A nikotin a burgonyafélék által termelt szerves vegyület. Képlete: C10H14N2. Levegőn megbarnuló, lúgos kémhatású, erősen csípős ízű, olajos folyadék.Erős méreg, koncentráltan 20–60 mg-ja halálos.(egy szál cigarettában 0,1-1 mg nikotin van).

Nevét Jean Nicot francia orvosról kapta, aki elsőként alkalmazta a dohánylevelet sebek kezelésére, a dohánypor belégzését pedig fejfájás megszüntetésére. Nagy mennyiségben található a dohányban, kevesebb a paradicsomban és a burgonyában.

Hatása: A szervezetben aktiválja a nikotinos acetil-kolin receptorral rendelkező sejteket, az így felszabaduló adrenalin pedig növeli a pulzusszámot, a vérnyomást és a vér glükóz-szintjét, illetve szapora légzést okoz.

Megváltoztatja az idegrendszer aktivitását, fokozza a szívműködést, lazítva a vázizomzatot időlegesen növeli az idegrendszer vérellátását, kedvezően befolyásolja a munkateljesítményt, fokozza az érzési információ áramlását, növeli a szellemi, észbeli teljesítőképesség pontosságát, javítja a tanulási folyamatot.

Minthogy azonban a nikotin egy gyorsan bomló anyag (felezési ideje: 2 óra) a  változások átmenetiek , az előnyös helyzet csak múló jelenség!

A vázolt, ún. kedvező állapot fenntartásához, annak erősítéséhez a szervezet részéről igény jelentkezik az újabb cigarettára való rágyújtásra, majd e rágyújtásnak sokszoros megismétlésére. Ez a körülmény a dohányzási magatartás rögzülésével jár, függőséghez vezet. Egyes tanulmányok szerint addiktív hatása erősebb, mint a kokainé és a heroiné!

Nikotin

Képlet C10H14N2
Moláris tömeg 162,23 g/mol

Fizikai adatok

Sűrűség 1,01 g/cm³
Olvadáspont -79 °C
Forráspont 247 °C

Farmakokinetikai adatok

Felezési idő 2 óra

Terápiás előírások

Alkalmazás dohányzás, szippantás (tubák), rágógumi

Felhasznált irodalom: Wikipedia

Hogy működik?

A biorezonancia kezelés egy olyan energetikai terápia, melynek során a kezelésben az emberi test elektromágneses rezgéseit hasznosítják.

tovább

Mit okoz a dohányzás?

A dohányzók körében gyakori panasz. köhögés, rendszeresen kiújuló hörghurut vagy tüdőgyulladás. Szinte minden dohányosnál előfordul: rekedtség, torokfájás, szájszag, sárga fogak.

tovább

Érdekességek

A világ harmadik legnagyobb cigarettafogyasztó nemzete vagyunk. A nikotin, az orvosi vizsgálatok szerint erősebb függőséget alakíthat ki, mint a kokain vagy a heroin!

tovább