Harmadlagos dohányzás

A tárgyak felszínén visszamaradó füstszemcsék, vagyis a harmadlagos dohányzás is ártalmas, különösen a kisgyerekeknek, akik közelebbről érintkeznek a felületekkel, játék és mászás közben kézzel, szájjal felfedezve azok minden apró részletét.

A cigaretta égésekor nikotin kerül a levegőbe, amely aztán megtapad a falakon, bútorokon, textíliákon, és akár hónapokig is jelen van. A nikotin a levegőben lévő nitrogén-vegyületekkel, nitritekkel úgynevezett nikotinspecifikus nitrozaminokat (TSNA-k) képez, amelyek rákeltő hatásúak. Ezek az agresszív anyagok mindenki egészségét veszélyeztetik, a lakásban, az étteremben, autóban és minden más dohányfüstös helyiségben.

A szoba kiszellőztetése nem szünteti meg a szennyeződést, ahogy a kinti dohányzás sem, mert a ruháján, haján, bőrén is beviszi a dohányos a maradványokat.

A harmadlagos füst káros hatása csak úgy csökkenthető minimálisra, ha a lakásban lakók egyike sem dohányzik, és a vendégek is tiszteletben tartják a dohányzási tilalmat.

Nikotin

A nikotin a burgonyafélék által termelt szerves vegyület. Képlete: C10H14N2. Levegőn megbarnuló, lúgos kémhatású, erősen csípős ízű, olajos folyadék.

tovább

Érdekességek

A világ harmadik legnagyobb cigarettafogyasztó nemzete vagyunk. A nikotin, az orvosi vizsgálatok szerint erősebb függőséget alakíthat ki, mint a kokain vagy a heroin!

tovább

Passzív dohányzás

A passzív dohányzás kártékonyabb az aktív dohányzásnál. A mások által kibocsátott füst belélegzése számos azonnali hatással járhat a nemdohányosra nézve.

tovább