Érdekességek

A világ harmadik legnagyobb cigarettafogyasztó nemzete vagyunk. (1.Oroszország)

A tüdőrákban meghaltak világranglistáját a magyar férfiak vezetik, második helyen a magyar nők szerepelnek.

A nikotin, az orvosi vizsgálatok szerint erősebb függőséget alakíthat ki, mint a kokain vagy a heroin!

Az American Journal of Public Health 2008-as beszámolója szerint a dohányból nem tudják kivonni az aroma csökkentése nélkül a radioaktív polónium-210-es izotópot, amely egy év alatt annyi károsodást okoz a dohányzónak, mint amennyit a csernobili atomkatasztrófa okozott az egyes emberek szervezetében Magyarországon (napi 16 szál cigarettával számolva egy év alatt 0,1–0,3 millisievertnyit). Mivel a problémát a dohánygyárak az 1960-as évek óta nem tudják megoldani, a kérdést azóta is inkább a szőnyeg alá söprik.

Egy átfogó brit tanulmány szerint 10 évvel korábban halnak meg azok a férfiak, akik dohányoznak.

Magyar férfiak átlagéletkora 68 év -10 év = 58 év !!!!!!!!!!!!!!!!! és az sem egészségben!

Minden második dohányos a dohányzás következtében hal meg idő előtt!

A dohányosok kétharmada nyugdíjas kor előtt meghal!

20 évig napi 20 cigaretta elszívásával 6 kg szennyet gyűjt az ember a tüdejébe.

Szívinfarktus után a dohányzás abbahagyása a felére csökkenti e betegek halálozását, és önmagában olyan jelentõségû, mint a gyógyszeres és a mûtéti kezelés együttvéve!

A "light" cigaretta végeredményben még veszélyesebb is, mint a normál nikotintartalmú cigaretta.
Az ilyet szívók ugyanis azt hiszik, hogy ezekkel kevesebb káros anyag jut a szervezetükbe. Tanulmányok ezzel szemben azt mutatták ki, hogy ha valaki light cigarettát szív, akkor azt mélyebben szívja le, hogy több nikotinhoz jusson. Ráadásul gyakrabban gyújtanak rá és kevésbé hajlanak a leszokásra az ilyen terméket használók, mivel úgy gondolják, hogy ez a cigaretta nem annyira káros. Ez azonban nem igaz. A light cigaretták előállításához számos olyan adalékanyagot használnak, amely igen veszélyes. Köztük van az arzén-monoxid, az aceton, a naftil-metiléter, ami molyirtószerként is használatos, illetve a hidrogén-cianid, ami a náci haláltáborok gázkamráinak egyik méreganyaga volt.

Az egyre népszerűbb vízipipa füstje kátránymentes, de a cigarettához képest ötszörösen növeli a vér szén-monoxid-(CO-) tartalmát, ezzel közvetlenül károsítja az erek falát és a tüdõt.

Nem igaz az a mondás, hogy a dohányzás élénkíti az agyat. Sőt, minden bizonnyal roncsolja az agysejteket és ezzel együtt csökkentheti az intelligenciát is.

Egy 2010-ben publikált tanulmány több mint 20 000 izraeli sorozott katona vizsgálata alapján a dohányosoknál alacsonyabb IQ-t igazolt.

Az apa dohányzása növeli az utódok rákos megbetegedésének a kockázatát. A dohányzás miatt károsodott ondósejt átörökítheti a rákos megbetegedési hajlamot!
A passzív dohányzás akár kétszerte károsabb, mint az aktív!

A dohányban lévő nikotin csökkenti az immunrendszer válaszát a daganatos sejtburjánzásra.

Egy füstös bárban, szórakozóhelyen eltöltött két óra annyit jelent, mintha négy szál cigarettát szívott volna el a nemdohányzó ember.

Egy 2000-ben végzett vizsgálat szerint a budapesti óvodások 40%-a kénytelen beszívni mások dohányfüstjét.
Ha egy gyermek kora kisgyermekkorától dohányfüstös családban nevelkedik, az amikor középiskolás korában tüdőszűrésen vesz részt, a tüdeje egy nagyon erős dohányoséhoz hasonlítható.

A dohányzás hasonló huszonnégy órás mintát követ az ébren töltött idő alatt: csúcspontja általában reggel, röviddel az ébredés után, majd este, nem sokkal lefekvés előtt van.

Az étteremtulajdonosok (a dohányiparral egyetértésben) a dohányzó és nemdohányzó helyiségek tényleges elkülönítése helyett a légcsere-berendezések beszerzését preferálták (ezt pályázatok meghirdetésével a gazdasági tárca is elősegítette)annak ellenére hogy a kutatások megerősítik a légcserés elkülönítés hatástalanságát.

Ha valaki 35 éves kora előtt teszi le a cigarettát, hosszútávú kilátásai nem lesznek rosszabbak azokénál, akik sohasem dohányoztak.

"Mi nem szívjuk ezt a szemetet, csak áruljuk. A szegény, az elesett és befolyásolható emberekre apellálunk: a munkanélküliekre, az alacsony jövedelműekre, a tizenévesekre."
- egy dohánygyár igazgatója –

Mit okoz a dohányzás?

A dohányzók körében gyakori panasz. köhögés, rendszeresen kiújuló hörghurut vagy tüdőgyulladás. Szinte minden dohányosnál előfordul: rekedtség, torokfájás, szájszag, sárga fogak.

tovább

Számok tükrében

- A 2000. évi adatok szerint a világon mintegy 1,22 milliárd ember dohányzik.
- Évente 10000 milliárd cigarettát gyártanak a világon.

tovább

Harmadlagos dohányzás

A tárgyak felszínén visszamaradó füstszemcsék, vagyis a harmadlagos dohányzás is ártalmas, különösen a kisgyerekeknek.

tovább